Vlissingen herbergt vluchtelingen.

 

De Eerste Wereldoorlog ook wel de Great War genoemd was een conflict tussen een groot aantal landen. In West-Europa stonden aanvankelijk het Duitse Rijk en Frankrijk tegenover elkaar. Ook de koloniën in Afrika en Azië raakten betrokken bij deze oorlog. Nederland en België wilden neutraal blijven bij dit conflict.

 

Toen Duitse troepen op 4 aug. 1914 de Belgische grens overschreden om via Belgisch grondgebied naar Frankrijk door te kunnen trekken wijzigde de situatie voor de Belgen. Dat betekende dat België ongewild in staat van oorlog kwam met de bezetter. Zeker als blijkt dat het Duitse leger zware vernielingen aanrichtte, waarbij ook honderden burgers en militairen omkwamen. Het schenden van de Belgische neutraliteit was voor Engeland reden om Duitsland, uit solidariteit met de Belgen, de oorlog te verklaren.Vernielend en verwoestend trok het Duitse leger door België om bij Knokke aan de kust te moeten stoppen. Leuven, Antwerpen, Mechelen, Oostende en andere steden kregen te maken met het oorlogsgeweld. Reden voor vele Belgen het land te ontvluchten. Met als gevolg dat Vlissingen te maken kreeg met een grote stroom vluchtelingen.

Allerlei soorten vaartuigen werden gebruikt om de duizenden vluchtelingen vanuit Antwerpen en Zeeuws Vlaanderen naar de Vlissingse haven. te brengen. Rapporten spreken van wel 30.000 ontheemden, die voedsel, onderdak en verzorging nodig hadden.

 

Het merendeel van de vluchtelingen was hals over kop uit hun woonplaats gevlucht en bezat niet veel meer dan de kleren die ze droegen. Zoveel personen kon ook Vlissingen niet herbergen, zodat veel vluchtelingen verder het land in werden geleid.

Het station bij de haven moet in die dagen uitgepuild hebben van de vluchtelingen. Wachtkamers, gangen en perrons lagen overvol met mannen, vrouwen, kinderen en soldaten. Enige tijd later sprak een rapport over 8600 geregistreerde personen die in Vlissingen waren ondergebracht. Daarbij kwamen nog mensen die men niet kon traceren, omdat deze in schuren, stallen of op schepen verbleven. In de ziekenhuizen lagen ook zeer veel gewonde militairen. Hoogzwangere vrouwen werden opgevangen in, wat later Het Moederhuis werd genoemd, een pand op de hoek Hobeinstraat/ Glacisstraat. Menig Belgisch gezin zou zich blijvend in Vlissingen vestigen.

Literatuur:

Ad Tramper

Belgische vluchtelingen in Vlissingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.   'Den Spiegel'   nr. 3 - 2000.

Eerste Wereldoorlog
1914 - 1918
niets toegewezen Eerste WereldoorlogEerste WereldoorlogEerste WereldoorlogEerste WereldoorlogEerste WereldoorlogEerste Wereldoorlog